Miód chabrowy jest miodem rzadko spotykanym, ze względu na brak dużych skupisk pożytków z których pszczoły uzyskują nektar. Pasieka, którą posiadam leży w okolicy bardzo słabych gruntów, gdzie rolnicy ze względów ekonomicznych nie stosują środków chemicznych zwalczających „chwasty” w zbożu. Dzięki czemu między kłosami wyrasta „morze” bławatków(chabrów).
- miód z chabrów jest to miód wielokwiatowy, w którym jest przewaga nektaru z kwiatów chabru
- zbiór w drugiej połowie czerwca
- miód charakteryzuje się barwą od jasnożółtej do ciemno żółtej,
- miód ten jest bardzo słodki, z wyrazistym smakiem i zapachem,
- zawiera największą zawartością lizozymu wśród wszystkich miodów, enzymu ograniczającego rozwój drobnoustrojów i decydującym o jego działaniu antybiotycznym.
- wykazuje właściwości antybiotyczne – hamuje rozwój grzybów bakterii i pierwotniaków,
- podwyższa odporność na zakażenia
- zdecydowanie polepsza funkcjonowanie układu odpornościowego