więcej inforrmacji oraz możliwość dokonania zakupu na stronie www.pasiekaekobor.pl
- miód gryczany otrzymywany jest z nektaru kwiatów gryki,
- zbiór pod koniec lipca,
- charakteryzuje się on barwą od bursztynowej do ciemno brązowej,
- miód ten jest w pierwszym momencie słodki ale po chwili czuć wyraźny gorzkawy posmak gryki, ma ostry i wyrazisty zapach i smak gryki
- jest on dobrym źródłem rutyny, inhibinów oraz pierwiastków takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem i inne.
Ciekawostka: Miód ten ma najwyższą przydatność w:
- leczeniu anemii u dzieci i dorosłych (łatwo przyswajalne żelazo)
- rutyna zawarta w miodzie wzmocnienia układu immunologicznego (odpornościowego),
- poprawy całokształtu metabolizmu człowieka niezależnie od wieku,
- stosowany głównie przy leczeniu układu krążenia, miażdżycy, chorób wieńcowych,
- nadciśnieniu tętniczym,
- wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza leczenie przeziębień
- zawiera dużo biopierwiastków stosowany w leczeniu wątroby, działa odtruwająco.
Nasz miód gryczany pochodzi z terenów kaszubskich. Przewozimy pszczoły w region miejscowości Łąkie, która otoczona jest kilkunastoma jeziorami i lasami. Kaszuby są regionem nisko uprzemysłowionym, gdzie rolnicy uprawiają głównie grykę. Dzięki czemu nasz miód ma bardzo wyrazisty zapach gryki w smaku jest ostry, lekko piekący. Zawiera ok. 95% nektaru z tego kwiatu.