Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

723 692 532

pomoc techniczna: 800  - 1800

Zaloguj się
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

pietruszka

Certyfikat

Certyfikat

Tak

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Tak

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Tak

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Świętosław

Powiat Golubsko-Dobrzyński / Gmina Ciechocin

Gospodarstwo od 1990r posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Celem produkcji ekologicznej było stworzenie systemu gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, dążenie do wytwarzania produktów o wysokiej jakości biologicznej oraz dążenie do produkowania produktów spożywczych, zaspokajających zapotrzebowanie klientów na żywność produkowaną w sposób nie stanowiący zagrożenia dla środowiska, zdrowia ludzi oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt. Produkty pochodzące z gospodarstwa dostępne do zakończenia zapasów. Zapraszamy.

Pietruszka to warzywo bardzo powszechnie wykorzystywane w polskich kuchniach. Jako składnik włoszczyzny korzeń pietruszki dodawany jest do zup, wywarów i sosów. Wykorzystuje się go również do sałatek, zapiekanek czy warzywnych frytek. Nać pietruszki służy do przyprawiania wielu potraw, zarówno samodzielnie, jak również jako składnik wielu mieszanek z suszonych ziół.

Część korzeniowa i nać pietruszki mają różne właściwości odżywcze i zdrowotne, nać jest bardziej bogata w składniki mineralne i witaminy, ale należy również pamiętać, że spożywa się jej mniejsze ilości.

Substancje zawarte w korzeniu pietruszki działają moczopędnie i przeciwutleniająco. Wspomagają również trawienie. W natce pietruszki znajdziemy również inne składniki, które między innymi odświeżają oddech i działają antyoksydacyjnie.