Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

723 692 532

 

pomoc techniczna : 800 - 1800

ZMIANA REGULAMINU!!!

UWAGA!
TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU

Facebook Polski Ebazarek

Zaloguj się
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

jabłko Antonówka

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Tak

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

5,00 zł/kg Cena do negocjacji

Świętosław

Powiat Golubsko-Dobrzyński / Gmina Ciechocin

Odmiana Antonówka która uprawiana była przez naszych dziadków odeszła w zapomnienie. Jej owoce charakteryzowały się wyjątkową mrozoodpornością, łatwością w uprawie jak i wyjątkowym smakiem. Moda zatoczyła koło - stara odmiana drzewa owocowego powracają do łask! Jest jedną z najstarszych odmian jabłoni. Jej pochodzenie nie jest dokładnie zbadane, ale ślady prowadzą do carskiej Rosji i okolic Kurylska. Dość surowy klimat, skąd Antonówka pochodzi, sprawił, że jest to jabłoń wyjątkowo odporna na mróz. Antonówka nie jest zbyt dekoracyjną jabłonią, jej wzrost jest powolny, a pień krzywy. Korona Antonówki najpierw jest jajowata, późnej, pod ciężarem owoców przybiera kształt kulisty. Owoce Antonówki mają różnorodny kształt i wielkość. Przeciętnie owoce tej odmiany nie są większe niż 7,5 cm. Charakterystyczną cechą jest jej asymetryczny kształt. Barwa owoców jest początkowo jasnozielona, w miarę jak dojrzewa kolor zmienia się żółtawy. Smak Antonówki jest kwaskowaty, a miąższ kruchy, ścisły o kremowej barwie. Gdy owoce są dojrzałe, wydzielają charakterystyczny, przyjemny zapach landrynek. Owoce zbierane o tej porze nie nadają się do dłuższego przechowywania, zdecydowanie lepiej pod tym względem radzą sobie jabłka dojrzewające w surowszym klimacie i nieco później. Owoce duże mogą niekiedy dojrzewać nawet w połowie października. Antonówkę można spożywać jako deser jak również nadaje się do przetwórstwa.