Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. To oprócz miodu ich podstawowy pokarm. Pyłek ma kształt niewielkiej wielkości żółtobrązowych kuleczek, które – zmieszane z odrobiną nektaru, miodu lub śliny – gromadzone są przez pszczoły w ulu i magazynowane jako pokarm dla młodych.
Skład pyłku pszczelego to:
- w 30% – strawne węglowodany
- w 26% – cukry (głównie fruktoza i glukoza)
- w 23% – białka (w tym 10 procent niezbędnych aminokwasów)
- w 5% – lipidy (w tym niezbędne kwasy tłuszczowe)
- w 2% – związki fenolowe
- w 1,6% – minerały (w tym wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
- w 0,6% – rozpuszczalne w wodzie kwasy i witaminy (w tym B1, B2, B6 i C)
- w 0,1% – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w tym witaminy A, E i D)
Pyłek kwiatowy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.